Magnesium!

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor waardoor een magnesiumtekort niet zo heel snel ontstaat als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Toch kampen sommige mensen met een magnesiumtekort. De symptomen van een magnesiumtekort zijn:

  • Lusteloosheid
  • (over)Vermoeidheid
  • Spierkrampen
  • Hartritmestoornissen (in zeer extreme gevallen) Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt kun je deze aanvullen door je voeding aan te passen of door extra magnesium te slikken in de vorm van bijvoorbeeld tabletten. Ook kunt u middelen gebruiken die opneembaar zijn via de Huid. Dit is nog de beste manier om magnesium zo snel mogelijk binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met het insmeren van een crème, gel, olie of een voetenbad met magnesiumzout.

Wat betekent een tekort aan magnesium voor je lichaam?

Een tekort aan magnesium heeft verschillende invloeden op je lichaam. Magnesium bevordert allerlei processen in je lichaam. Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking tot stress, je spieren, je energie en weerstand.

Magnesiumtekort en stress

Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je belandt.

Magnesiumtekort en spieren

Magnesiumtekort heeft een negatief effect op je spieren. Het heeft het tegenovergestelde effect van mineraal calcium. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren en spierkrampen krijgen.

Magnesiumtekort en energie, weerstand, oververmoeidheid

Als je een magnesiumtekort hebt, is er ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Hierdoor zal je lichamelijke energie afnemen. Als je minder energie hebt, raak je sneller vermoeid, waardoor je minder zin hebt om leuke uitstapjes te maken. Op de bank liggen is dan meer aanlokkelijk dan een dagje naar het strand of een fikse wandeling in het bos. Daarnaast heeft een magnesiumtekort indirect invloed op je weerstand. Te weinig magnesium kan je gevoeliger maken voor stress. Te veel stress leidt weer tot een verminderde weerstand en hierdoor ben je eerder vatbaar voor virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Magnesium bij het gebruik van medicatie.

  • Maagzuurremmers
    In een uitgebreid onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is aangetoond dat mensen die maagzuurremmers slikken een verhoogde kans hebben op een magnesiumtekort. Omdat deze groep al last heeft van hun maag kan extra magnesium in de vorm van een voetbad of de magnesiumolie een goede optie zijn.
  • Chemotherapie
    Chemotherapie gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen diverse studies geven aan dat een deel hiervan komt door een magnesiumtekort. Onderzoekers adviseren daarom extra magnesium te gebruiken tijdens een chemokuur.
  • Cholesterolverlagers
    Een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt op den duur slagaderverkalking. Een cholesterolverlagend medicijn voorkomt deze slagaderverkalking, echter zou magnesium hierbij ook kunnen helpen. Magnesium is namelijk nodig voor de regulering van het enzym dat zorgt voor de vorming van cholesterol. Magnesium is in staat om dit enzym op natuurlijke wijze te reguleren en de vorming van cholesterol te remmen indien nodig. Dit wil zeggen dat magnesium de activiteit van dit enzym naar onze biologische behoefte in- of uitschakelt. We hebben wel een beetje cholesterol nodig voor onder andere de vorming en reparatie van celmembranen, geslachtshormonen, stresshormonen en vitamine-D.

Hoe kun je een magnesiumtekort aanvullen?

Je kunt je magnesiumtekort aanvullen door het eten van magnesiumrijk voedsel. Maar toch is de kans aanwezig dat je te weinig magnesium binnenkrijgt.

Door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen neemt de hoeveelheid magnesium die in de grond zit namelijk af. Ook door het koken van je voedsel gaat veel magnesium verloren in het kookvocht. Daarnaast laat onderzoek zien dat (met de huidige eetpatronen) de kans op een magnesiumtekort aanwezig is. Zo blijkt namelijk dat je op basis van westerse eetgewoonten, maximaal 250 milligram magnesium binnenkrijgt per dag. Dit is de benedengrens voor vrouwen, maar is te weinig voor mannen.

Opname van magnesium via de huid

Naast het slikken van magnesiumpillen is de laatste tien jaar het opnemen van magnesium via de huid sterk in opkomst. Dit supplement bevat magnesium zoals het ook in de zee voorkomt, magnesiumchloride. Het gebruik in de vorm van magnesiumolie of magnesiumvlokken uit oeroude, niet vervuilde zoutbronnen bootst het heilzame effect van de magnesiumrijke Dode Zee na. De meest bekende zoutbron is de Zechsteinbron. Deze bron ligt in Nederland, vlakbij Veendam. Daar wordt van 1600 meter diepte 250 miljoen jaar oude en zeer zuiver magnesiumchloride naar boven gehaald. Dit magnesiumzout gebruik ik bij een behandeling van de voeten. U krijgt een voetenbad met de magnesium en een ontgift/ontzuringspoeder, daarop volgt een massage van de voeten.

Verschillende magnesiumsupplementen: voor- en nadelen

Het grote voordeel van magnesiumpillen is dat je deze zeer makkelijk inneemt en je dan zeker weet dat het in je lichaam komt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van pillen met magnesiumcitraat effectief is. Een nadeel van magnesiumpillen is dat er maar weinig magnesium effectief wordt gebruikt door het lichaam en dat pillen ook (andere) vulmiddelen bevatten.

Voor de opname van magnesium via de huid is inmiddels genoeg wetenschappelijk bewijs, echter zijn er nog steeds veel mensen die kritisch zijn. Hoeveel magnesium je precies binnenkrijgt is moeilijk te controleren.

Het grote voordeel van magnesiumopname via de huid is dat het lichaam direct het magnesium kan gebruiken en dat de maag wordt ontzien. Deze middelen bestaan doorgaans uitsluitend uit natuurproducten en hebben exact de juiste verhouding van magnesiumchloride. Dit is volgens sommige wetenschappers een van de verklaringen voor de heilzame werking.

Wat kan JouwSalon voor u hierin betekenen?

Mocht u de hierboven genoemde klachten hebben, of zit u aan deze medicatie?
Dan is een Magnesium voetenbad met daarbij een fijne voeten massage een heel effectief en goede behandeling.
Meer informatie over deze behandeling vind u onder het kopje “Massages“.